Tuesday, August 19, 2008

Beijing'in Kahramanları 1: Usain Bolt




1.96'lık doğa harikası Jamaikalı Usain Bolt, Beijing Kuş Yuvası Stadyumunda olimpiyat tarihinin en unutulmaz performanslarından birine imza atıp 100 metre rekorunu kırdığı anda sadece sprinterlerin en iyisi değil aynı zamanda en karizmatiği olduğunu da kanıtladı. Yarışın son 20 metresini jog atarak ve göğsünü yumruklayarak geçen Bolt'un bu hali kimi kılkuyruklar tarafından rakiplerini küçümsemek ve olimpiyat ruhunu hiçe saymak olarak değerlendirilince benim için de bu yazıyı yazmak farz oldu.

Önce birkaç eleştiriyi antipatiyle hatırlayıp cevaplandıralım:

Eleştiri 1: "Bolt, son 20 metrede zafer sarhoşluğuna kapılmasa 9.60 gibi inanılmaz bir dünya rekoru kırabilirdi." Evet, belki 9.60'a inemedi ama "Hey, elimizde 9.69 var." 9.70'in altında koşabilecek başka bir atlet(insan olmak kaydıyla) tanıyorsanız anti-sportmen Bolt'un tahtına oturtun.

Eleştiri 2: "Bitiş çizgisini göğsünü yumruklayarak geçti. Rakiplerine, olimpiyatlara ve olimpiyat ruhuna saygı göstermedi." Tam tersi! Bolt, yarış sonrasında açıklamalarında da belirttiği gibi rekor için değil olimpiyat şampiyonu olmak için koştu ve yarış bittiğinde rekor kırdığının dahi farkında olamayacak kadar zafer sarhoşluğu içindeydi. Olimpiyat şampiyonu olmayı; kırdığı rekoru önemsemeyecek kadar değerli gören bir sporcunun olimpiyatlara saygı göstermediğini iddia etmek eleştirmen işgüzarlığı değil mi sizce de? Adam kortta uçtu, altını kaptı ve zaten kendisine ait olan rekoru kırıp kırmadığını kontrol bile etmeden çılgınlar gibi sevinmeye başladı. Eğer o çok değer verdiğiniz amatör ruhu gerçekten özlediyseniz olimpiyat ruhuna saygı göstermemekle suçladığınız Bolt'u göklere çıkarmanız gerekmez miydi? Yani bundan daha otantik ve doğal bir ruh hali yansıması daha yakalayabileceğinize inanıyor musunuz? Adam rekoru paramparça etti ve daha yarışı bile bitirmeden bir amatör gibi sevinmeye başladı! Emprovize şov diye buna denmez de neye denir!

Bu satırlarda daha önce defalarca yaptığım gibi: Teşekkürler Usain Bolt! Müthiş eğlenceli bir adam olduğun , ama daha da önemlisi biz sporseverlere hayatımız boyunca unutamayacağımız bir yarış izlettiğin için!

ps: Eğer 200 metrede Michael Johnson'un rekorunu da kırarsa ne yazacağımı hakikaten bilemiyorum.

No comments: